PRESSEMEDDELELSE

 

 

Skræmmende meget partikel-forurening i lufthavnen

Der er 4 gange så mange partikler i luften i Københavns Lufthavn som på H.C. Andersens Boulevard. Det viser nye målinger fra Lufthavnen.

 

Den første måling nogensinde af luftkvaliteten i en lufthavn, har givet skræmmende resultater. Ved et af målepunkterne var partikel-forureningen 4 gange så høj, som på H.C. Andersens Boulevard, der er en af de mest forurenede veje i Danmark. Målingerne er udført af Danmarks Miljøundersøgelser.

 

Resultatet overrasker Lars Brogaard, som er miljø-sekretær i 3F Kastrup, der organiserer godt 4.000 ansatte i lufthavnen.

 

”Vi vidste godt, det var slemt, det er derfor vi har presset på for at få en undersøgelse, men det her er helt vildt. Der er ingen tvivl om, at det kan have store konsekvenser for dem, der arbejder og færdes i lufthavnen,” siger han.

 

Derfor er 3F Kastrup gået sammen med Dansk Metal afdeling 16 og Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Fagforening i Clean Air-initiativet, der arbejder målrettet på at nedbringe forureningen.

 

Fly og køretøjer

Målingerne siger ikke noget om, hvor meget af forureningen, der skyldes flyene og hvor meget der skyldes arbejds-køretøjer.

 

”Sandsynligheden taler for, at flyene står for en pænt stor del af forureningen. Men vi er nød til at sætte ind både i forhold til fly og dieseldrevne arbejdsmaskiner,” siger Lars Brogaard.

 

For arbejdsmaskinerne drejer det sig først og fremmest om filtre eller overgang til el-motorer. Forureningen fra flyene er sværere at gøre noget ved.

 

”Vi kan jo ikke sætte filtre på flyene, men der er nogle muligheder. Det drejer sig blandt andet om at traktorere flyene væk, inden de letter. Det der er brug for nu, er at man med det samme begynder at undersøge, hvad der virker,” siger Lars Brogaard og fortsætter:

 

”Ingen har nogen interesse i, at gøre det sværere at drive luftfart, men vi har alle sammen en interesse i, at man kan færdes i lufthavnen uden at tage skade af det.”

 

Ingen grænseværdi

Størstedelen af forureningen består af såkaldt ultra-fine partikler. De er så små, at de kan nå de yderste forgreninger af lungerne og overgå til blodbanen. Partiklerne medvirker til en lang række sygdomme blandt andet kræft, blodpropper, bronkitis og astma.

 

Mens der findes grænseværdier for de fine partikler, er der ingen for de ultra-fine. Det skyldes blandt andet at de tidligere har været vanskelige at måle.

Måle-resultaterne og yderligere informationer kan findes på hjemmesiden www.projektcleanair.dk

 

For yderligere information kontakt:

Miljøsekretær Lars Brogaard på 2149 0978

 

 

 

3F Kastrup - Saltværksvej 68 - 2770 Kastrup - Tlf: 70 300 950 - lars.brogaard@3f.dk